Wednesday, 23 November 2022

MASALAH BUKANLAH ALASAN

Teks ; Sariah Awang Senik

Sumber ; Pinterest

 https://www.facebook.com/sariah.awangsenik/


Dalam berhadapan dengan pelbagai masalah dan juga kesakitan, diri tidak mahu cepat mengalah. Apa pun berlaku. perjuangan ini harus diteruskan sehingga ke akhirnya. Masalah dan juga kesakitan bukanlah penghalang sebuah impian dan juga kejayaan. Bergelar seorang ibu tunggal ini memberi peluang untuk perbaiki diri dan menghabiskan sisa masa yang ada dengan seberapa banyak kebaikan dan juga amalan.

Senantiasa memujuk diri bahawa ada ramai lagi insan yang lebih susah kehidupannya tetapi tetap bersyukur atas segala anugerah tuhan. Usah bersedih jika tidak bertemu pasangan di dunia ini, kerana pastinya Tuhan akan mengantikan pasangan di akhirat kelak.

Yang pasti adalah diri sendiri. Kuat ataupun tidak ketika berdepan dengan amukan ujian yang datang tanpa dijangka . Adakalanya diri goyang dan sebaliknya. Begitulah diri tidak sempurna selalu tergoda dek perasaan yang tidak sepatutnya.

Namun diri sedar perasaan itu hanyalah sementara dan tidak kekal lama. Suka ataupun tidak harus melawan perasaan tersebut dan fokus syurga nan abadi. Memang sukar untuk melawannya. Tetapi harus ingat semua itu hanyalah sebahagian dari ujian kehidupan. 


Yang pasti adalah diri sendiri. Kuatkan diri dengan segala pendinding juga semarakan sentiasa semangat agar tidak lelah untuk berjuang setiap hari, Alasan demi alasan yang direka itu hanya akan memusnahkan segala impian dan juga cita-cita. 

Jika lelah, berehatlah sebentar lalu jangan lupa berdoa kepada-Nya agar kurniakan jalan untuk semua kesulitan yang dihadapi. Dunia hanya sementara dan akhirat jualah tempat abadi. Masalah dan ujian adalah penyeri sebuah kehidupan dan tidak harus cepat mengalah dan lelah pada setiap keletihan yang dilalui.

Kuatlah wahai diri dan teruskan perjuangan ini sehingga ke mercu kejayaan. Setiap perjalanan walau sukar dan perit tetapi penuh kemanisan tersendiri.


Sekian

 

No comments:

Post a Comment

BERDIRINYA DI SINI

Teks : Sariah Awang Senik Sumber : Pinterest https://www.facebook.com/sariah.awangsenik/ Semakin hari masa berlalu sangat pantas. Tak sangka...