Wednesday, 9 August 2023

BERDIRINYA DI SINI

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Pinterest
https://www.facebook.com/sariah.awangsenik/

Semakin hari masa berlalu sangat pantas. Tak sangka juga anak-anak bakal ada kehidupan sendiri. Dan aku sebagai seorang ibu tidak mampu menahan mereka berdua untuk senantiasa berada di depan mata.
Mereka punyai impian dan juga kehidupan tersendiri. Sebagai seorang ibu dan juga ayah, hanya mampu memberi nasihat, dorongan dan juga berdoa terbaik buat mereka berdua.

Namun mengimbas sejenak tak sangka sama sekali dapat berada di kedudukan sekarang. Satu masa dahulu, merasakan akulah perempuan termalang di dunia kerana kegagalan menjadi seorang isteri dambaan sang suami. Merasakan diri tak berguna dan adakala bagai sampah terbuang begitu sahaja. Kekurangan diri menjadi asbab punca sebuah perpisahan tanpa kerelaan. Dalam masa yang sama dicurangi tanpa sedar menjadi antara sebab perpisahan ini.

Walaupun perit dan sukarnya sebuah perpisahan itu, aku tetap nekad meneruskan kehidupan dengan anak-anak tersayang. Keluarga dan rakan-rakan tak pernah lelah memberi kata-kata semangat untuk membina sebuah kehidupan baru bersama dengan anak-anak. Tiga tahun awal hidup bersama dengan anak-anak semuanya menjadi kucar-kacir. Mengambil keputusan membesar dan mendidik anak-anak sendiri tanpa menyusahkan kedua orang tua. Setiap kesusahan juga kesenangan tetap bersama dengan anak-anak. 

Tidak mahu terus hanyut dalam sebuah kesedihan, maka berusaha segigih mungkin untuk bangkit dan motivasikan diri sendiri. Tiada guna hidup dalam kesedihan juga kekecewaan sedangkan ada anak-anak yang sangat perlukan perhatian juga kasih-sayang yang secukupnya.

Alhamdulilah berkat doa insan-insan tersayang, semua keperitan dan kesusahan berjaya harungi satu persatu. Dari anak masih sekolah rendah, sekolah menengah, berasrama sehinggalah ke pusat pengajian tinggi berusaha segigih mungkin demi kesejahteraan anak-anak tersayang. Sakit dan sihat tetap anak-anak bersama.

Kini tetap berusaha segigih mungkin walau kehidupan tidaklah sesenang mana. Tetap memanjatkan segala kesyukuran juga doa tersendiri bersama dengan anak-anak sehingga ke akhirnya. Nekad lepaskan bahagia sendiri demi kebahagiaan anak-anak tersayang. Nyata sebuah pengorbanan itu bakal membuahkan hasilnya tidak lama lagi. Tak pernah menyesal malah bersyukur Allah pilih diri ini untuk ujian yang hikmahnya terlalu mahal.

Saat diri bagai insan tak berguna kerana hilang kasih sayang hamba Allah, rupanya Allah gantikan kasih dan sayang tanpa tiada sempadannya. Hanya diri saja, selalu lalai serta leka dalam keasyikan tersendiri.

Apa pun  sesekali menoleh kebelakang bagai tidak percaya dapat melepasi semua ujian dari-Nya. Dahulu bagai mustahil untuk harunginya, kini tidak lagi berasa gentar untuk apa saja ujian. Yang pasti setiap kali ada ujian tidak lelah diri berdoa agar dikurniakan segala kemudahan dan tidak menyalahkan Tuhan akan kehadiran segala ujian dari-Nya.

Berdiri di sini lagi tetap gagah bersemangat menyantuni setiap ujian demi sebuah syurga idaman di sana nanti dan berusaha sedaya-upaya bersabar dengan hadiah-hadiah dari Allah maha esa.


Sekian.


 

No comments:

Post a Comment

BERDIRINYA DI SINI

Teks : Sariah Awang Senik Sumber : Pinterest https://www.facebook.com/sariah.awangsenik/ Semakin hari masa berlalu sangat pantas. Tak sangka...