Tuesday, 10 October 2017

AJAIBNYA SEDEKAH

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber :Koleksi Peribadi
Http://sariahawangsenik.blogspot.com


Syukur dalam dua atau tiga hari ini, hujan turun mencurah-curah
Kalau pagi tadi panas terik.
Tapi bila dah masuk pukul 1 tengahari, cuaca pun berubah wajah.
Apa pun saya tetap bersyukur kerana dapat merasai panas dan hujan.
Buatnya panas terik atau ribu taufan melanda negara kita Malaysia,lagilah susahnya.

Tengah duduk-duduk tidak ada custumer ini, saya teringat pengalaman indah masa berbooth di Fiesta FunKAB UPSI baru-baru ini. 
Jujur hari pertama masa memula buka booth tu,memang agak kelam-kabut sikit. Yalah, inilah pengalaman pertama saya dan adik berbooth bersama-sama. Jadi semuanya mesti saya dan adik lakukan sendiri.

Walau agak lambat buka booth pada hari pertama, namun sambutannya, alhamdulilah, amatlah mengalakkan. Rata-rata para pelajar UPSI tu sudah tahu akan kewujudan perfume De'Xandra yang saya dan adik jual itu.
Oleh kerana pelajar-pelajar UPSI tu dah tahu akan perfume De'Xandra ini, maka agak mudahlah saya dan adik melakukan aktiviti penjualan.

Hari kedua, sambutan agak sederhana. Tapi saya dan adik tetap rasa bersyukur dengan rezeki yang ada, walau hanya dapat menjual perfume De'Xandra botol yang kecik sahaja.

Dan pada hari Sabtu itulah, satu keajaiban berlaku.
Memang kebetulan pada hari itu, para pelajar UPSI tiada kelas.
Namun kurang ramai pada sebelah tengaharinya. Dalam pada kurang orang hari itu, datanglah seorang perempuannya. Adik saya yang melayan perempuan tersebut dan bertanyalah sedikit latar belakang puan ini.

Katanya dia suka dengan wangian De'Xandra. Tahan lama dan boleh saja terus dibawa bersolat. Puan ini sebenarnya mempunyai sebuah pusat jagaan anak-anak yatim piatu. Kata Puan ini, kalau perfume De'Xandra ini dispraykan sedikit pada anak-anak yatim ini, pasti anak-anak yatim piatu ini akan lebih wangi dan gembira.

Dalam sibuk-sibuk puan ini melihat-lihat dan bau wangian De'Xandra yang ada, adik saya terus menyuruh dia memilih wangian mana yang dia suka dan nak sedekahkan perfume De'Xandra itu secara percuma.

Masa itu, duit tidaklah banyak mana.
Yang ada hanyalah perfume De'Xandra. Jadi adik saya rasa tidak salah nak sedekahkan perfume De'Xandra ini kepada Puan ini untuk kegunaan anak-anak yatim disana nanti.

Dalam 2 atau 3 jam selepas adik saya berbuat demikian, tidak disangka-sangka saya dan adik dapat menjual 4 botol besar. Mulanya tidak perasan. Lama- lama baru saya dan adik teringat yang petang tadi, kami telah sedekahkan sebotol perfume De'Xandra kepada Puan yang mempunyai pusat jagaan anak-anak yatim piatu.

Memang benarlah, dalam menjalankan sesuatu perniagaan, sedekah amat penting. Bila kita sudah bersedekah seikhlas hati, insha Allah rezeki yang datang tanpa disangka-sangka. Benarlah berniaga bukan hanya setakat untung atau rugi tapi bagaimana kita perlu menjaga hubungan yanh baik dengan yang memberi kita rezeki dan segala nikmat yang kita nikmati setiap hari.

Itulah besarnya kuasa sebuah sedekah.
Nampak remeh tapi impaknya sangatlah besar.
Walau hanya berniat memberi sebotol perfume De'Xandra, tapi nikmat yang Allah beri lebih daripada itu.

Apa pun, syukur atas segala rahmat Allah.
Maka sejak daripada hari itu, saya nekad untuk bersedekah terlebih dahulu sebelum me tumulakan apa-apa urusan perniagaan.
Alhamdulilah.Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

No comments:

Post a comment

BUKU MOTIVASI

Teks : Sariah Awang Senik Sumber : Koleksi Peribadi https://www.facebook.com/sariah.awangsenik Ya. Apa sahaja yang berlaku hadapi semuanya d...