Thursday, 22 December 2016

WANGIAN KEGEMARAN-BOMBSHELL


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Alhamdulilah.

Ya. Allah semoga dipermudahkan segala urusan dalam menaip entri ini, dan semoga dapat membuka hati setiap pembaca yang membacanya sekaligus memberi manfaat dan juga berkongsi kebahagiaan.

Musim- musim cuti sekolah ini pasti banyak rancangan yang menarik untuk dihabiskan bersama keluarga tersayang dan juga anak-anak.

Balik kampung ziarah kedua ibubapa, kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan juga cuti perayaan Hari Krismas. Itu adalah antara agenda yang paling menarik dan juga bakal mengakhiri penghujung tahun 2016 ini.

Selalunya kalau pergi kerja atau ke tempat-tempat menarik, saya suka spraykan sesuatu yang boleh membuatkan saya lebih yakin dan segar. Dan kalau kita yakin dan rasa segar, segala macam dugaan dan cabaran akan dapat saya lalui dengan jayanya.

Dan antara wangian yang paling saya suka apabila memulakan setiap aktiviti harian saya ialah BOMBSHELL dari DEXANDRA.

BOMBSHELL mengandungi  rasa Fruity, Sweet, Citrus, dan sedikit rasa Floral, Tropical yang memberi rasa Fresh .

Dengan rasa Freshnya itulah saya dapat senantiasa kekalkan perasaan positif dan dapat menjalankan segala tugasan dengan sebaik yang mungkin.

Wangian BOMBSHELL ini kalau nak tahu ianya kekal lama sehingga melebihi 8 jam dan iannya adalah wangian EDP.

Bersempena dengan penghujung tahun 2016 dan juga bakal membukanya tirai 2017, sekarang di DEXANDRA sedang berlangsungnya YES iaitu Year End Sale.

Jadi bolehlah saya dapatkan wangian BOMBSHELL ini dengan harga paling menarik.
Harga asalnya wangian DEXANDRA ini untuk botolnya 35ml ialah RM 65.

Tetapi disebabkan YES, harganya adalah RM 55 untuk 35ml. Dan boleh dapatkan 2 botol RM 100.
Promosi ini berlangsung sehingga 10 Januari 2017 dan masa tersebut bukanlah lama sangat.

Sementara stok masih ada jom dapatkan wangian kegemaran anda dengan harga yang paling BEST. Nak tahu lebih lanjut boleh terus hubungi saya, Sariah Awang Senik 019-4075634 ataupun email sariah.awangsenik@gmail.com

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Wednesday, 21 December 2016

MEMBINA IMPIAN BERSAMA DEXANDRA


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Bismilahirahmanirahim.

Ya, Allah semoga dipermudahkan segala coretan entri ini sekaligus dapat memberi manfaat kepada semua yang membacanya.

Impian adalah satu keinginan manusia untuk mencapai sesuatu yang paling membanggakan sepanjang kehidupannya.

Dengan impianlah seseorang itu akan menyusun pelbagai strategi dan juga rancangan untuk mencapai segala apa yang dicita-citakannya.

Keinginan yang bersungguh-sungguh dalam membina sesuatu impian menyebabkan seseorang itu tidak akan pernah berputus asa dalam menghadapi segala dugaan dan juga kegagalan .

Demikian jugalah hal yang bersama, telah dilalui oleh seorang wanita hebat iaitu pengasas empayar perfume yang sedang terkenal iaitu Pn Ernayanee Julaimi dalam membina perniagaannya DEXANDRA INSPIRED PERFUME.

DEXANDRA dihasilkan dari pati gred A yang  diilhamkan dari jenama-jenama terkenal. Dahulu Pn Ernayanee menjual inspired perfume, tetapi disebabkan sukar mendapatkan stok dan juga menghadapi masalah yang lain, maka terciptalah DEXANDRA yang diasaskan dari pati jenama-jenama terkenal, malah setanding dengan jenama terkenal yang sedia ada dipasaran dengan nilai ratusan ringgit.

Dengan secara rasminya, iaitu pada tahun 2015, maka pelbagai usaha dan juga susah payah Pn Ernayanee dalam memperkenalkan produk perfume DEXANDRA telah berjaya.

Itulah kepuasannya dan juga impian Pn Ernayanee dalam membina empayar perniagaan perfumenya.
Berkat restu kedua ibubapanya dan juga seluruh pasukannya dalam menjayakan perniagaan DEXANDRA telah membuahkan hasil serta meninggalkan impak yang sangat terkesan di setiap pengguna perfume DEXANDRA.

Melalui DEXANDRA, bukan sahaja impian pengasasnya tercapai, tetapi membuka juga peluang kepada seluruh pasukannya untuk membina kehidupan yang lebih baik buat seluruh ahli keluarga pasukannya.

Berbekallan tunjuk ajar dan juga bimbingan dari pengasasnya serta tidak pernah mengenal erti kesusahan dan berputus asa, ramai yang berjaya meraih pendapatan yang lumayan sekaligus menjadi stokis-stokis yang hebat dan juga berjaya.

Tiada impian yang lebih terindah melainkan melihat semua insan-insan yang kita sayangi gembria dengan setiap pencapaian yang telah kita capai, bukan?

Bukan itu sahaja, memenuhi setiap keinginan terutamanya orang yang kita sayang dalam kehidupan kita, amatlah bermakna dan paling membahagiakan.

Maka dengan sebab itulah DEXANDRA dipanggil wangian kehidupan dan dapat menambah nilai kehidupan agar lebih bermakna kepada setiap pengguna-pengguna DEXANDRA perfume.

Dengan harga yang paling berpatutan dan sangat pratikal dibawa kemana sahaja ianya tidak membebankan semua penggunanya.
Mampu milik serta tahan lama dan terus dibawa bersolat,

DEXANDRA sentiasa membuka peluang kepada sesiapa sahaja yang ingin mencapai segala impian agar kehidupan lebih bermakna dan bukan sahaja berjaya didunia, malah diakhirat juga nanti.
Insha Allah.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Nota : Nak tahu lagi apa lagi yang menarik tentang DEXANDRA serta apakah lagi peluang-peluang keemasan yang ada di DEXANDRA, bolehlah hubungi saya disini:

Sariah Awang Senik
019-4075634
Email sariah,awangsenik@gmail.com

Tuesday, 20 December 2016

DEXANDRA PILIHAN YANG TERBAIK

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Alhamdulilah. Bukan lama pun bulan Januari 2017. Dan 10 Januari itu pun tidak berapa lagi . Lagipun bukan selalu Dexandra buat sale. Harganya pula memang sangat berpatutan.

Dexandra pula mempunyai hampir 80 lebih wangian yang sangat sesuai untuk lelaki dan juga perempuan. Antara wangian yang paling mendapat sambutan dan selalu kehabisan stok ialah Bombshell, Gucci Bamboo, Invcitus , Hugo Boss dan juga beberapa lagi wangian yang segar dan tidak menjemukan.

Wangian Dexandra juga tahan lama sehingga 8 jam dan boleh terus dibawa bersolat. Tidak salah rasanya jika kita berwangi-wangian apabila hendak menunaikan solat, asalkan niat kita betul dan kena pada tempatnya.

Nak beli yang mahal sampai harga 300 atah 400 ratus memang tidak mampu. Jadi apa salahnya membeli wangian yang sama dengan harga yang paling berpatutan.

Harga sehingga 10 Januari 2017, masih lagi sama iaitu:
Sebotol 35ml RM 55
Dan 2 botol RM 100

Kalau harga asal RM 65, 35ml.
Jadi memang terbaik memilih membeli Dexandra dan duit yang selebihnya bolehlah disimpan atau digunakan untuk tujuan yang lagi penting.

Jika ada yang masih berminat untuk dapatkan wangian Dexandra dengan harga yang paling terlajak laris, bolehlah hubungi saya disini:

Sariah Awang Senik
019-4075634
Email sariah.awangsenik@gmail.com
Fb : Sariah Awang Senik
Ig  : sariah0274

Dexandra adalah pilihan yang terbaik dan terlajak laris.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Monday, 19 December 2016

JALAN-JALAN CARI MAKAN-CHAR KUE TIAW


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Bismillahirahmannirahim.

Assalamualaikum. Salam sejahtera buat semua pembaca blog yang sangat dihormati.
Sekarangkan musim cuti sekolah, pasti semua ibubapa sedang sibuk merancang aktiviti yang menarik bersama anak-anak tersayang.

Sambil kita sibuk berjalan-jalan ditempat-tempat yang menarik itu, mesti kita akan merasa lapar dan juga dahaga.
Dan dah tentulah kita akan sibuk mencari tempat-tempat makanan ataupun medan selera yang ada menjual masakan yang sedap-sedap.

Apa kata, singgah sebentar di Gombak?
Sebab di situ ada satu gerai ini yang menjual Char Kue Tiaw yang sungguh lazat dan menyelerakan.

Apa nama tempatnya dan terletak dimana ya?

Tempatnya terletak berdekatan dengan pejabat pos Sri Gombak dan berhampiran dengan restoran makanan segera KFC dan juga MCDONALD.
Alamatnya ialah :
No 26,  Jalan Sg 1/8
Medan Selera Sengkuap MPS
Taman Sri Gombak.

Gerai ini diusahakan oleh dua orang rakan baik dan salah seorangnya ialah En Rostam Bin Mat Piah.
Dia juga akan memasak sendiri Char Kue Tiawnya mengikut citarasa para pelanggan dan sambutan dari semua pelanggannya amatlah menggalakkan.

Beroperasi dari jam 5pm sehinggalah 12pm. Jika ada yang berminat nak tahu lebih lagi tentang Char Kue Tiaw ini bolehlah hubungi En Rostam sendiri di no 019-3922881 ataupun 019-2099065.

Seperti biasa Char Kue Tiaw ini ada udang dan juga kerang dan yang pasti boleh dimasak sama ada pelanggan ingin pedas ataupun sebaliknya.

Jadi kalau anda berada disekitar kawasan Gombak atau tersesat di Gombak, janganlah lepaskan peluang untuk singgah dan juga merasa kesedapan Char Kue Tiaw ini. Gerai ini juga dibuka setiap hari termasuk hari Sabtu dan juga Ahad.

Ada juga dijual masakan yang lain terutamanya Gulai Tempoyak Ikan Patin. Kalau teringin nak rasa kedua masakan ini, bolehlah pergi ke Gombak.
Nama gerai ini ialah Tok-E Char Kue Tiaw. Nama pun unik dan dah tentulah char kue tiawnya juga sedap dan anda pasti tertarik ingin mencubanya lagi.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Nota Penting:

Setiap keuntungan dari blog Travelog Kehidupan ini akan disalurkan ke sebuah badan amal iaitu Amal Till Jannah.

Wednesday, 14 December 2016

YEAR END SALE OLEH DEXANDRA


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Facebook dan Whatshapp
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Amboi! Dah nak habis tahun 2016. Beberapa minggu lagi, dah dekat sangat. Tidak lama lagi kita akan menyambut pula tahun 2017.
Musim cuti sekolah ini, pasti banyak rancangan istimewa yang kita nak habiskan bersama dengan anak-anak dan juga keluarga tersayang bukan?

Kalau ikutkan hujung tahun terutamanya bulan Disember ini pasti banyak kenduri-kendara yang kita nak pergi kan.
Terutamanya majlis perkahwinan, doa selamat dan sebagainyakan.

Apa pun kita mesti terfikir hadiah apa yang paling sesuai kita jadikan sebagai hadiah nanti kan.
Tentu ada yang sedang terfikir, hadiah apa yang paling sesuai kan?

Okey. Saya tidak nak pening-peningkan kepala lagi dan bercerita panjang lebar.
Nak tahu tidak apa yang menarik bulan Disember ini?

Secara kebetulan bulan Disember ini, DEXANDRA INSPIRED PERFUME sedang mengadakan Year End Sale bermula 10 Dec 2016 hinggalah 10 Jan 2017.

Apa yang menarik dan tertarik ya?

Dah tentulah ada yang sesuatu paling istimewa yang DEXANDRA sedang tawarkan.

Yang pasti harganya paling terbaik.
Biasanya sebotol minyak wangi DEXANDRA berharga RM 65 sebotol .
Sekarang tawaran yang paling hebat.
Beli 2 botol minyak wangi DEXANDRA dengan harga RM 100.

Hebat kan!!
Anda boleh pilih apa saja jenis bauan mengikut kegemaran memasing. Nak bau yang manis dan lembut pun ada,
Dah itu tahan lama sehingga 8 jam dan yang sangat penting boleh terus bawa bersolat.

Bukan itu sahaja. Ada lagi yang paling terbaik.
Selain membeli minyak wangi DEXANDRA, anda juga berpeluang cabutan bertuah pada bulan Disember ini.

Nak tahu apa hadiah yang menariknya?

Hadiahnya ialah 3 biji motosikal dan juga beberapa botol minyak wangi DEXANDRA.
Tawaran ini berlanjutan sehingga 10 Jan 2017.

Jadi jangan lepaskan peluang yang terbaik ini.
Sebab peluang yang baik hanya datang sekali sahaja. Jangan tunggu habis stok minyak wangi ini, baru nak order ya.

Jika ada yang berminat, boleh hubungi saya,
Sariah Awang Senik
019-4075634 atau boleh terus email sariah.awangsenik@gmail.com


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Wednesday, 7 December 2016

DEXANDRA BUKAN SEKADAR WANGIAN

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Dari Group Whatshapp
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Alahai, panasnya hari diluar itu. Dua atau tiga minggu yang lepas, asyik hujan je. Sekarang giliran hari panaslah pulak.
Apa pun kita patut bersyukur dengan semua keadaan yang Allah telah kurniakan.

Dah berpanas dan dah tentulah berpeluhkan.
Balik ke rumah je, mesti kita nak sesuatu yang wangi dan suasana yang mendamaikan.

Sekarangkan musim cuti. Dah tentulah anak-anak semua ada dirumah. Dengan rumah bersepah dan juga suara anak-anak bergaduh.

Meriahkan susana macam itu.
Meriah ke, atau pening kepala?

Tidak kisahlah yang memana. Yang pasti sebagai seorang ibubapa, kita pasti nak kan sesuatu yang terbaik buat anak-anak tersayang.

Bila anak-anak dah siap mandi, saya juga suka lihat anak-anak berwangi-wangian. Tidak kiralah anak yang besar ataupun yang dah bujang. Syukur juga anak-anak suka dengan bau perfume. Jadi senanglah kerja saya sikit.

Anak yang bujang suka dengan bau Dunhill ataupun Bond. Yang si dara pulak, suka dengan bau Bombshell ataupun Miracle.
Jangan tidak tahu, dengan bau perfume Dexandra ini juga mampu mengubah mood seseorang,

Kalau sedang risau ataupun rasa hari itu macam tidak best je, bila cium je bau Dexandra perfume ini, terus berubah mood yang tidak elok itu kan.

Jadi kesimpulannya, Dexandra perfume bukan sekadar minyak wangi, malah lebih daripada itu. Lagipun tidak payah risau tentang halal ataupun tidak.

Perfume Dexandra boleh terus dibawa bersolat dan juga tahan sehingga 8 jam. Jadi bolehlah kita beberapa botol untuk dihadiahkan buat kedua ibubapanya kita.

Nak jumpa Allah juga, kita wajib berwangi-wangian tahu.

Tapi kini ada TAWARAN YANG MENARIK!!!

Dengan pembelian perfume Dexandra, anda berpeluang menangi cabutan bertuah berupa 3 buah biji motorsikal dan juga beberapa hadiah yang menarik lagi.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi, bolehlah hubungi saya, Sariah Awang Senik 019-4075634 ataupun email sariah.awangsenik.blogspot.com

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Nota Penting !!!

Setiap pembeli perfume Dexandra, RM 10 akan disalurkan ke badan kebajikan Amal Till Jannah.

Tuesday, 6 December 2016

APABILA ANAK DARA SUNTI SUDAH MENJADI ANAK DARA

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Sendiri
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Cepat sungguh masa berlalu kan. Rasanya baru sahaja nak sambut tahun 2016. Ini dah sambut tahun 2017. Biasanya cuti sekolah ini, tiada agenda istimewa yang saya selalu lakukan. Hanya fikir nak luangkan seberapa banyak masa yang ada bersama anak-anak yang semakin membesar dan juga ada yang bakal melangkah ke alam dewasa.

Kalau nak diikutkan saya selalu bayangkan nak bersama anak-anak habiskan cuti sekolah yang ada ditempat-tempat yang menarik.
Tapi mungkin tidak ada rezeki lagi. Mungkin saya perlu berusaha lebih gigih lagi untuk mereka berdua.

Anak bujang tersayang baru sahaja selesai peperiksaan SPM . Dan pada hari Isnin yang lepas pula, si anak dara tersayang sudah pun menjadi anak gadis.

Maka secara tidak langsung makin bertambahlah lagi tanggungjawab menjaga dan juga mendidik mereka berdua. Bukan sahaja barus dididik dari segi mental dan fizikal,malah lebih daripada itu. Dari segi sosial dan juga aspek keagamaan harus selalu dititik beratkan.

Yalah, bukan mudah menjaga si anak gadis ini. Nak dikongkong duduk dirumah juga, bukanlah satu perkara. Nanti menjadi seorang yang tidak pandai bercampur gaul bersama dengan rakan-rakan yang sebaya. Apa pun banyak aspek yang harus diambil kira.

Aspek kebersihan diri juga harus diambil kira.
Bagaimana menghadapi segala pergolakan emosi yang ada semasa sakit perut dan juga sebagainya.

Menjaga penampilan dan juga apa yang harus dilakukan setelah habis kedatangan haid. Perkara yang perlu diingatkan ialah, harus mandi wajib setelah bersih dari darah haid.

Memang bukan senang nak ajar dia semua perkara itu, Tapi sebagai seorang ibu yang selalu berusaha yang terbaik buat anak-anak tersayang, itu sudah menjadi suatu amanah Allah yang sangat besar dan sangat besar ganjarannya disisi Allah nanti.

Ingatkan, masih lambat. Rupanya belum mencecah 12 tahun dah pun menjadi anak gadis. Tapi dia sempat berpesan kepada saya supaya tidak memberitahu sesiapa. Dan saya juga mengingatkannya, perkara itu, bukanlah satu perkara yang memalukan.

Dan sebagai seorang wanita, semuanya harus dilalui. Apa pun syukur segalanya berjalan dengan lancar dan saya telah pun memberitahu si anak gadis apa yang harus dilakukannya.

Semoga dia menjadi seorang anak yang solehah dan tahu menjaga kedua ibubapanya.
Aamiin.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Saturday, 3 December 2016

JADI FAMOUS DI GOOGLE DENGAN HANYA SATU KEYWORDS

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, saya mohon dilancarkan segala penulisan tentang entri ini dengan harapan dapat memberi manfaat buat semua.

Alhamdulillah. Sudah empat hari kita berada dalam bulan terakhir dalam tahun 2016 iaitu bulan Disember. Rasanya banyak aktiviti yang kita nak lakukan bersama-sama dengan anak-anak dan juga keluarga tersayang.

Samalah juga macam saya. Syukur juga anak bujang tersayang baru sahaja selesai SPM dan berdoa agar dia dapat keputusan yang membanggakan.

Tapi jika sebaliknya, saya tetap terima dengan hati yang redha dan ikhlas dan percaya dia ada kelebihan yang tersendiri, betul tidak?

Okey, berbalik kepada entri saya yang utama hari ini, yang saya sharekan sebagai posting di facebook tentang bagaimana nak jadi famous di papan GOOGLE dengan hanya satu keywords semalam.

Jujurnya saya tidak sangka sambutan dari rakan facebook yang lain begitu menggalakkan. Terfikir juga, tamai rakan-rakan yang gila glamour rupanya.

Jangan marah. Sebenarnya saya hanya bergurau. Menjadi terkenal di papan GOOGLE tu bukanlah berkenaan dengan diri kita, tapi lebih kepada apa yang kita sedang lakukan.
Sebagai contoh, kita ada produk, perkhidmatan ataupun mungkin ada pengalaman yang menarik untuk dikongsikan dengan semua rakan dan juga pembaca blog yang lain.

Tapi apa kaitannya blog, google dan juga keywords ya?

Sebenarnya, sekarang dah jadi satu trend, kita mencari segala maklumat hanya dengan satu klik di internet. Semuanya hanya dihujung jari.
Rata-rata semua rumah ada kemudahan internet tidak kira pakai data ataupun wifi.

Nak cari satu maklumat sahaja, kita pasti akan cari di GOOGLE. Taip saja satu perkataan maka akan secara automatiklah akan keluar segala maklumat.

Sebagai contohnya, taip sahaja perkataan AYAM maka keluarlah segala macam tentang AYAM. Jadi maknanya disini keywordsnya adalah AYAM.

Jadi dari mana datangnya semua maklumat tentang AYAM dan siapa yang menulis dan berkongsi segalanya ya?

Jangan tidak tahu GOOGLE dan BLOG macam adik-beradik yang tidak akan dapat dipisahkan. Macam irama dan lagu dalam cerita P. Ramlee tu. Kira rapat sangaf. Sebab BLOG adalah medium laman sosial yang sangat praktikal dan details tentang semuanya.

Di BLOG kita boleh berkongsi tentang apa sahaja. Minat, kemahiran, pengalaman , perniagaan dan juga perkhidmatan. Kongsikan tentang sesuatu yang bermanfaat yang mampu membuatkan pembaca dan juga pemcari maklumat di GOOGLE ingin tahu.

Kongsi dan ceritalah lebih lanjut tentang apa sahaja. Tapi pastikan hanya berkongsi tentang kebaikan dan elakkan berkongsi perkara yang tidak sepatutnya.
Terutama tentang hal-hal yang sensitif.

Dah ada BLOG , tapi bagaimana nak jadikan ianya terkenal dan senantiasa dikunjungi ramai pelawat ya?

Tipsnya, senang je.
Tidaklah susah mana.
Asal rajin dan ada komitmen.
Dan tidak perlu tulis entri yang panjang.
Dan tidak perlu juga ada asas yang tertentu.

Tulislah entri setiap hari agar para pembaca senang nak cari dan juga agar GOOGLE jadi lebih mesra dengan BLOG kita itu. Kalau nak tahu, BLOG kita akan jadi lebih cepat terkenal dengan bantuan satu kumpulan sokongan.

Macam saya dahulu pernah ada satu blog yang saya tulis sendiri. Tapi tanpa asas dan tujuan, blog saya jadi tidak tentu arah dan juga tujuan. Hinggalah saya ditemukan jodoh berkenalan dengan seseorang yang bernaung di bawah satu kumpulan sokongan, bergerak secara online dan juga pembelajaran secara online.

Kumpulan tersebut dinamakan sebagai AKADEMI BEKERJA DARI RUMAH yang membantu sesiapa saja menjana pendapatan melalui penulisan di BLOG.

Kumpulan ini diasaskan oleh Pn Masayu Ahamd dan merupakan salah seorang penulis tetap di Majalah Minggun Wanita yang mendidik minda terutamanya wanita untuk mencari pendapatan sampingan daripada berblog .

Menarik bukan. Kumpulan ini juga terdiri dari ramai golongan profesional terutamanya para wartawan. Jadi tidak hairanlah saya pernah dilamar sebanyak dua kali untuk berkongsi tentang kisah kehidupan di majalah Mingguan Wanita satu masa dahulu.

Jadi tidak mustahil, rakan-rakan yang lain boleh juga jadi seperti saya satu masa nanti. Dengan bernaungnya BLOG saya di bawah kumpulan ini, maka secara tidak langsung ahli kumpulan yang lain akan melawat BLOG saya dan juga memberi sokongan.

Dengan cara itu, maka BLOG saya akan jadi lebih cepat terkenal di papan GOOGLE.
Senang kan macam itu.
Ada kumpulan sokongan dan mana tahu akan jadi salah seorang pengguna produk dan juga perkhidmatan kita.


Nak tahu lebih lanjut lagi tentang kumpulan sokongan ini?
Boleh je. Tiada masalah.
Hubungi saya kat sini 019-4075634 ataupun email saya sariah.awangsenik@gmail.com untuk maklumat yang lebih lanjut ya.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Nota : Setiap manfaat dan juga keuntungan hasil daripada perkongsian di blog ini, RM 10 akan saya sumbangkan ke sebuah tabung amal kebajikan yang dinamakan Amal Till Jannah.

Thursday, 1 December 2016

SELESAI SUDAH SPM 2016

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Sendiri
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Hari Rabu yang lepas 30 November 2016, adalah hari terakhir kertas Ekonomi Asas SPM 2016. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar sekali dan semoga keputusan SPM 2016 yang lebih baik dari percubaan SPM  2016. Apa pun sebagai seorang ibu, hanya mampu berdoa dan terus berdoa agar semua dipermudahkan.

Selesai saja kertas terakhirnya, anak bujang ini terus sahaja memulangkan segala buku-buku teksnya. Terasa dia dah semakin dewasa dan juga makin berdikari. Almaklumlah, diab telah menghabiskan persekolahannya selama 5 tahun di Sekolah Menengah Agama Sungai Selisik. Saya pasti banyak kenangan pahit dan juga manis yang telah dilalui.

Malam ini pula dia dan rakan-rakan sekolahnya akan mengikuti rombongan sekolah ke Pulau Pinang. Saya berdoa semoga selamat sampai ke destinasi dan pulang semula ke rumah,

Apa pun rasanya banyak kenangan pahit dan juga manisnya selama dia bersekolah di situ. Tentang gambar-gambarnya, saya sengaja saja ambil dari facebooknya buat kenang-kenangan sebagai entri baru di blog saya ini.

Cuaca semakin mendung. Baru tadi saja hujan lebat. Rasa sejuknya makin menguasai seluruh rumah saya ini. Insha Allan, akan saya sambung lagi dengan entri yang lebih baik dan juga bermanfaat.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Sunday, 27 November 2016

MANISNYA DEXANDRA FAMILY ORIENTATION 2016

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Syukur atas rahmat Allah yang tiada ternilainya. Pagi mendung sahaja. Tapi sangat nyaman dan damai sekali. Mungkin sebab dah berapa hari sebelah petang asyik hujan je.

Sejak dua, tiga hari saya masih teringat akan segala kenangan manis semasa pergi berseminar bersama dengan satu syarikat minyak wangi yang terkenal iaitu DE'XANDRA INSPIRED PERFUME. Alhamdulilah, sekarang hampir setiap hari iklannya akan keluar di tv terutamanya di TV 3.

Jadi bila tengok iklan itu secara automatik saya teringat segala apa yang telah saya belajar di seminar tersebut.

Asalnya, saya hanya nak temnakan adik tersayang berseminar. Walau saya tahu, dia dah lama menjual minyak wangi DEXANDRA, hati saya belum terbukak sepenuhnya untuk turut sama menjual produk minyak wangi ini.

Agaknya, masa itu, tuhan belum nampakkan segala peluang perniagaan bersama dengan DEXANDRA. Tapi bila dah duduk dan mendengar segala ilmu semasa berseminar itiu, nyata saya harus buat dan lakukan sesuatu untuk perbaiki kehidupan saya agak menjadi lebih baik .

Jujurnya saya amat tersentuh hati dengan perkongsiaan pengasas DEXANDRA iaitu Pn Eryanee tentang betapab pentingnya restu kedua ibubapa dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Apa saja yang kita ingin lakukan minta restu dan mohon kedua ibubapa mendoakan untuk kita,

Paling saya tersentuh hati dengan pesanan yang amat menyentuh hati oleh penceramah terkenal iaitu Dr Robiah agak menjaga hubungan yang amat baik dengan maha pencipta iaitu ALLAH yang maha esa,

Sesibuk mana pun kita, dan setinggi mana pangkat dan kedudukan dan walau sebesar mana gaji yang kita dapat setiap bulan, semuanya tidak akan berlaku jika tidak dengan izinnya. Maka senantiasalah panjatkan rasa syukur dan selalulah berterima kasih kepada ALLAH dengan cara menjaga solat 5 waktu, berzikir dan juga selalulah bersedekah tidak kira bagaimana kita membuat sedekah tersebut.

Kemuncak seminar, adalah perkongsiaan dari Coach Zie, tentang bagaimana melakukan rutin harian dan juga melakukan aktiviti perniagaan berdasarkana dari teknik RAS.

Teknik RAS adalah satu kelenjar yang sangat aktif di otak kanan dan ianya memang wujud dalam setiap otak manusia. Selalunya ianya akan bertindak mengikut apa yang kita bayangkan setiap hari. Nyata kaedah itu amat berkesan dan WAJIB diaktifkan setiap hari melalui teknik pernafasan yang betul.

Seminar dikendalikan oleh seorang MC yang sangat hebat dan sporting iaitu MC Naaz. Cara dia mengendalikan seminar yang gila-gila sporting itu membuatkan peserta seminar tidak bosan dan juga mengantuk.

Dexandra Family Orientation berakhir pada 13 November pada hari Ahad. Banyak ilmu-ilmu baru yang telah saya pelajari dan insha Allah akan diaplikasikan sebaik yang mungkin dalam perniagaan Dexandra nanti.
Disamping itu juga saya berpeluang berkenalan dengan lebih rapat dengan team adik saya, iaitu Team Perfume Garden. Hampir semuanya lebih muda dari saya, tapi semangat berniaga Dexandra sangat berkobar-kobar.

Team Perfume Garden diketuai oleh Kapten Adha bersama dengan isterinya iaitu Nordiana. Mereka berdua sangat komited menjalankan perniagaan Dexandra walaupun hanya bermula sebagai seorang dropship sahaja. Semengat mereka selalu membuatkan saya teruja dan saya tidak akan sesekali mensia-siakan peluang yang ada,

Di kesempatan ini, saya juga nak ucapkan ribuan terima kasih kepada adik tersayang Sarimah Awang Senik kerana memberi peluang kepada saya menyertai seminar Dexandra Family Orientation selama 2 hari tersebut,

Apa pun semuanya tidak terjadi tanpa satu tindakan. Buat apa pun mohonlah restu kedua orangtua dan selebihnya mohonlah kepada Allah untuk permudahkan segala urusan.

Dexandra! Wangian Kehidupan
Dexandra! Wangian Kehidupan
Dexandra! Jutawan 2017.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Nota : Jika berminat nak mencuba wangian dari Dexandra ini, bolehlah hubungi saya Sariah Awang Senik 019-4075634 ataupun email sariah.awangsenik@gmail.com

Saturday, 26 November 2016

BERMULALAH CUTI SEKOLAH 2016

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Tiada
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Bismillahirahmahnirahim.
Assalamualaikum. Selamat pagi dan juga salam sejahtera. Alhamdulilah. Cepatnya masa berlalu. Hanya sebulan sahaja sudah nak masuk ke tahun 2017. Semalam adalah seisi persekolahan terakhir bagi tahun 2016. Walaupun pencapaian anak-anak adalah sederhana, tapi saya tetap bersyukur.

Ialah bukan mudah juga mereka nak jadi pandai dan bijak dalam semua segi. Sudahlah sibuk dengan akan kokurikulum, terpaksa pulak membahagikan masa dengan kerja sekolah dan juga tuisyen. Jadi cuti selama sebulan ini, biarlah mereka rehatkan minda mereka daripada sebarang beban pembelajaran.

Cadang saya, cuti sekolah ini hendak beli banyak buku cerita dan juga buku ilmu pengetahunan buat anak-anak tersayang. Itu untuk anak dara. Untuk abangnya pula, tidak pasti apa sebenar rancangannya sementara tunggu keputusan SPMnya nanti.

Mujur jugalah saya ini mempunyai minat yang sama dengan anak-anak tersayang iaitu suka meluangkan masa dengan membaca selain minat menulis.

Ehemm, anak-anak masih lena diulit mimpi. Mentang-mentanglah hujan lebat dan hari minggu pulak itu. Nampak sangatlah kemalasan hampir menguasai anak-anak tersayang,

Tidak apa, saya peluang sikit je lagi. Kalau masih tidak bangun dan teruskan semua aktiviti seperti biasa, alamak nanti berdondang sayanglah saya nanti.

Okey. Saya nak berhenti disini dahulu. Sebenarnya masa kerja lagi nak buat. Tapi saya memilih untuk menulis entri ini terlebih dahulu. Insha Allah nanti akan saya sambung entri yang lain terlebih dahulu ya.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Sunday, 6 November 2016

PERJUANGAN BARU BERMULA

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Pagi yang dingin dan sangat tenang. Tapi hakikatnya hanya Allah yang lebih mengetahui. Alhamdulillah. Hari ini bermulalah peperiksaan SPM buat semua anak-anak di seluruh negara Malaysia.

Sebagai seorang ibu, bohonglah kalau saya tidak risau. Tapi tidaklah terlalu ketara sehinggakan anak bujang tersayang tidak selesa. Ada masanya kita perlu yakin akan kebolehan anak- anak. Dan yang paling utama jangan berikan terlalu banyak tekanan dan harapan yang terlalu tinggi.

Membesar dan mendidik anak-anak sendirian bukanlah perkara yang mudah. Dan jadi sebagai seorang ibu dan ayah juga bukanlah perkara yang mudah.

Semuanya telah ditentukan dan tugas saya hanyalah lalui dan hadapi semua dugaan. Mengalah tidak sama sekali.

Menjadi anak-anak mangsa perceraian bukanlah perkara yang mudah. Dahulu anak bujang yang seorang ini sukar terima kenyataan. Tetapi semakin hari dia belajar menerima kenyataannya secara beransur-ansur.

Seorang yang kreatif, aktif dan sangat suka membantu orang lain. Bertanggungjawab dan suka berdikari untuk dapatkan sesuatu.

Kini dia semakin dewasa melayari segala kehidupannya. Apa sahaja diselesaikan dengan caranya yang tersendiri.
Buat anak tersayang Muhamad Aiman Hakimi, semoga dengan mengambil berkat nama Muhamad , nama Nabi Muhamad SAW, kau akan juga berjuang menghadapi segala rintangannya.

Perjuangan ini baru bermula. Dan perjalanan masih jauh. Usah gentar untuk melaluinya. Jangan putus berdoa kepada Allah yang maha esa.
InshaAllah.



Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


Wednesday, 2 November 2016

HARI YANG PENUH DUGAAN

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Tiada
http://sariahawangsenik.blogspot.com


Alhamdulilah. Syukur berakhir juga cuti persekolahan yang lepas. Kalau ikutkan bukanlah lama sangat cuti pun. Rasanya dalam empat hari jugalah. Cuti sempena sambutan Hari Raya Deepavali.

Biasalah tiap kali cuti perayaan, maka berduyun=duyunlah orang ramai untuk pulang ke kampung dan juga menghabiskan cuti yang ada bersama keluarga tersayang.

Tapi saya tidak boleh cuti pada musim macam ini, sebab terpaksa bekerja di shift pagi untuk gantikan staff yang bercuti hari raya Deepavali.

Kebetulan pula, saya bekerja di hentian Rehat dan Rawat, masa ramailah orang yang akan singgah berehat dan melepaskan segala penat lelah semasa sedang memandu ke sesuatu destinasi.

Punyalah ramai orang pada musim cuti selama  empat hari ini. Dengan staff yang tidak cukup dan kerja yang banyak, hanya doa dan kesabarn yang menjadi tunggak utama saya.

Dengan terpaksa menghadapi karenah pelanggan yang berbagai ragam, semuanya bukanlah perkara yang mudah. Dahlah bekerja dalam keadaan yang panas, semuanya bukanlah satu pekerjaan yang mudah.

Kata orang jadi pembantu kedai ini mudah je kerjanya. Tapi tidaklah semudah yang disangka. Rasanya kalau orang yang berjawatan tinggi pun belum tentu dapat jalankan tanggungjawab sebagai seorang pembantu kefai yang baik.

Berkat berdoa dan memohon dahulu kepada Allah, syukur segala tanggungjawab saya sebagai seorang pembantu kedai berjalan dengan lancar.

Terima kasih, Ya Allah kerana telah membuat semua tugasan saya berjalan dengan lancar sekali.



Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


Friday, 28 October 2016

SELAMAT HARI DEEPAVALI

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Whatshapp
http://sariahawangsenik.blogspot.com


Selamat Hari Deepavali kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Hindu. Rasanya sekarang, cuti sekolah dah bermula sehinggalah hari Selasa nanti.

Biasalah bila dah hari cuti ini, semua kaum tidaklah orang Cina, Melayu ataupun India akan ambil masa yang ini untuk pergi berjalan=jalan bersama keluarga ataupun pulang ke kampung halaman memasing.

Macam saya, cuti ini biasalah, kena bekerja seperti biasa. Walaupun penat tetapi kena buat semuanya hanya kerana ALLAH yang maha esa. Kerja pun makin bertambah. Sebab ada staff yang berbangsa India yang sedang bercuti sempena Hari Raya Deepavali.

Masa saya sedang menulis artikel ini pun, saya sedang bersiap=siap untuk pergi kerja. Memang kenyataannya banyak masalah ditempat kerja saya itu, tapi saya malas nak fikir dan selalu fikirkan hanya yang positif sahaja.

Sebab jika asyik nak fikir semua masalah itu, nanti semangat cepat pudar. Jadi buat apa pun adalah kerana ALLAH dan juga sebab ALLAH.
Boleh kan macam itu?

Selamat berhujung minggu dan menghabiskan cuti bersama keluarga tersayang.

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik



Nota : Setiap pembelian produk ataupun perkhidmatan dari BLOG TRAVELOG KEHIDUPAN ini akan saya dermakan ke TABUNG AMAL TILL JANNAH.


Wednesday, 26 October 2016

SOKONGLAH PRODUK BUMIPUTRA

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com


Assalamualaikum. Salam sejahtera buat semua sahabat yang saya hormati selalu. Hari ini, kebetulan hari offday saya. Memandangkan tidak lama lagi akan menyambut Pesta Cahaya iaitu Hari Raya Deepavali, saya mengambil keputusan untuk berehat terlebih dahulu.

Maklum sahajalah, bila cuti perayaan pasti akan ada ramai pelanggan ditempat saya bekerja. Bekerja dihentian Rehat dan Rawat, memang waktu cuti perayaan macam ini susah nak dapat cuti.

Pagi tadi saya sempat luangkan sedikit masa pergi ke pasar tani. Agak lama juga tidak pasar tani ini. Asyik sibuk sahaja memanjang.

Jujurnya memang saya tahu, hari ini hari Rabu, tapi tidak teringat pulak ada pasar tani. Itu pun saja saya hendak pergi ke kedai berdekatan dan masa itulah ternampak akan pasar tani ini.

Dah namanya pun pasar tani. Mestilah banyak hasil- hasil tani orang-orang dari kampung-kampung dan juga felda. Saya singgah disebuah gerai yang menjual pelbagaj jenis biskut. Cara dia menguruskan perniagaannya mudah sahaja.

Macam mana ya, cara kakak ini berniaga semua biskutnya ya?
Mudah sahaja. Dia hanya letakkan seberapa banyak biskut-biskut yang ada. Selain dari biskut, saya juga membeli laksa dan beberapa keping hotfog. Tidak sangka pula laksa dan hotdognya sedap. Rasa menyesal pulak tidak beli 2 tadi.

Puas berjalan-jalan di pasar tani itu, saya tertarik dengan satu gerai ini. Dia menjual pelbagai produk

makanan segera seperti tepung pankek dan juga mee segera. Mee segeranya pula adalah mee sanggul dan ada perencahnya yang tersendiri. Macam ala-ala maggielah.

Rasanya boleh tahan juga. Pada pendapat saya produk ini setaraf dengan produk-produk yang sudah tersedia ada di pasaran. Esok saya bercadang untuk mencuba tepung pankeknya pula untuk sarapan pada pagi esok.

Apa pun memang saya sangat berpuas hati dengan produk tempatan ini. Usahawan-usahawan bumiputra ini harus diberi sokongan yang menggalakkan untuk menjayakan perniagaan mereka.

Mana tahu suatu hari nanti, produk-produk ini akan dapat menembusi pasaran antarabangsa sekaligus menjadi terkenal satu masa nanti.

Jadi semuanya tidak mustahil bukan.
Saya doakan semua usahawan bumiputra ini akan lebih berjaya suatu masa nanti.
Aamiin.



Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik



#GSLP
#ABDR
#POWERGOLD
#Dropshipbukuilimiah


BLOG SEBAGAI SALAH SATU MEDAN KEBAJIKAN

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Tiada
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Alhamdulillah. Cepat sungguh masa berlalu.
Tidak lama lagi nak sambut perayaan Deepavali pulak. Pasti sekarang kaum-kaum India sedang sibuk membuat persiapan untuk meraikan Pesta Cahaya ini.
Dan dengan sebab itulah, hari Jumaat nanti, saya terpaksa bekerja dari SHIFT pagi sampailah ke malam.
Doakan agar semua tugas saya berjalan dengan lancar ya.

Hari ini saya bercuti rehat. Jadi sempatlah saya siapkan beberapa entri, khas untuk pembaca-pembaca blog yang sangat saya hormati. Jujurnya blog saya ini, tidaklah ramai sangat pengikutnya. Tapi syukurlah kerana masih ada yang sudi singgah membacanya.

Dulu, saya ini tidak tahu sangat, apa blog itu. Yang saya tahu blog itu, adalah tempat untuk berkongsi sesuatu yang menarik.

Pernah juga suatu masa dulu saya mempunyai blog yang saya tulis sendiri. Tapi itulah tidak ada yang sudi singgah untuk membacanya. Sampailah satu saat, saya ditakdirkan Allah berkenalan dengan seseorang yang bertanggungjawab kenalkan saya ke dunia yang sebenarnya.

Sebenarnya, banyak manfaatnya bila ada blog ini. Selain dapat berkongsi sesuatu yang berfaedah, blog juga boleh dijadikan sebagai salah satu tempat untuk membuat kebajikan.

Tapi macam mana ya?
Nak jadikan blog kita itu tempat membuat amal kebajikan?
Macam mana caranya ya?

Senang je. Memula anda mesti mempunyai blog terlebih dahulu. Selain dapat menulis entri-entri menarik tentang aktiviti anda, anda boleh juga jadikan blog untuk mengiklankan apa sahaja iklan tentang perniagaan ataupun perkhidmatan orang lain.
Tapi dengan satu syarat.

Apa syaratnya ya?
Syaratnya sebelum mengiklan perniagaan dan perkhidmatan orang, haruslah mendapat persetujuan daripada pemilik perniagaan dan juga perkhidmatan tersebut.
Kalau mereka tidak bersetuju, maka janganlah kita sewenang-wenangnya mengiklankan perniagaan dan perkhidmatan mereka.

Tapi kini saya telah membuat keputusan untuk menyumbangkan RM 10 kepada sebuab badan kebajikan yang aktif di whatshapp yang bernama AMAL TILL JANNAH.

Setiap pembelian produk daripada blog saya yang bernama TRAVELOG KEHIDUPAN, akan saya sumbangkan ke badan kebajikan ini. Memanglah tidak banyak, tapi mungkin sumbangan yang sedikit itu dapat membantu insan-insan yang sangat susah dan berdaya.

Semoga dengan usaha saya yang tidak seberapa ini , dapat menjadikan blog saya lebih bermanfaat buat semua pembaca-pembaca blog yang sudi singgah membaca blog saya ini.

Jika ada yang berminat untuk iklankan perniagaan ataupun perkhidmatan mereka, bolehlah terus hubungi saya Sariah Awang Senik di no 019-4075644 ataupun email sariah.awangsenik@gmail.com

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


#GSLP
#ABDR
#POWERGOLD
#Dropshipbukuilimiah
#Amaltilljannah


SERLAHKAN KEYAKINAN DENGAN DE'XANDRA

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Sendiri
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Kata orang bukan saja penampilan yang boleh buat kita nampak yakin, tetapi BAU juga amat penting kan. Kalau semua dah cantik dan kemas tapi BAU kurang menyenangkan, alamak tidak bergunalah semua itu.
Jadi sesekali , perlu juga kita ambil berat soal BAU ini.

Yalah, kalau make"up dah cantik , pakaian dah kemas tapi masih berbau ayam dan juga ikan, tidak adalah semuanya itu. Nanti satu pejabat menjauhkan diri dari dekat dengan kita. Itu kalau yang bekerja.

Kalau surirumah pulak, tidak akan nak sambut suami pulang dengan bau ayam, ikan dan juga kencing anak-anak kan?

Jadi apa yang perlu kita buat ya?

Senang je, tidak payah fikir panjang dan lama sangat.
Apa kata, cubalah SEMBUR perfume DE'XANDRA ini. BAUnya memang sangat berpuas hati dan berbaloi. Dahlah ianya diilhamkan dari pati perfume-perfume yang terkenal malah tahan lama lebih daripada 8 jam.
Paling BEST, DE'XANDRA ini boleh terus dibawa bersolat.

Tidak perlulah masa tengah solat itu, asyik terfikir, minyak wangi yang kita pakai itu, halal atau tidak kan?

Apa pun, anda memang PATUT dan WAJIB menggunakan perfume DE' XANDRA ini. Mana tahu pakai je, DE'XANDRA ini, berduyun-duyun pelanggan yang call ke atau berminat nak jadi rakan kongsi  pulak kan?

Secara jujurnya melalui pengalaman sendiri, DE'XANDRA ini banyak membantu dalam mengubah KEYAKINAN diri.
Masa dulu, pakai minyak wangi biasa tidak KEKAL lama. Ini tidak lagi dengan DE'XANDRA. Bila kita lalu je depan kawan-kawan dan cakap,
'' Amboi, wanginya akak ini. Minyak wangi apa yang akak pakai. Macam best je. ''
Bila orang cakap macam itu, apa yang anda rasa?
Dah tentulah rasa bangga dan tambah lebih YAKINkan.

Jadi kalau ianya mendatang lebih banyak kebaikan, apa salahnya kan?

Semua yang kita buat itu pun, juga demi kebaikan jugak kan. Jadi memang sangat berpuas hati sejak menggunakan si DE'XANDRA ini. Kalau ikutkan harganya tidaklahrasa mahal sangat. Berpatutan dan mampu dimiliki oleh semua golongan tidak yang tua ataupun yang muda.

Memang DE'XANDRA ini membuatkan kita tampak dan terserlah segala keyakinan diri kita itu kan.
Selain daripada itu, dengan hanya membeli perfume DE'XANDR saja, anda mampu menang cabutan bertuah setiap bulan.

Dah beli itu, kotaknya jangan pulak dibuang ya. Anda boleh terus daftar dengan cara scan terlebih dahulu kod yang tersedia ada di kotak DE'XANDRA itu.

Mudah dan senang kan?
Dahlah wangi, dapat pulak menang hadiah yang lain pulak.

Dah cerita ini, lupa pulak nak beritahu tentang harganya.
Kalau nak tahu, harga sebotol ialah RM65 belum termasuk kos postage. Yang botol besar ini 35ml

Testernya 3ml sahaja dan harganya RM15.

Anda nak mencubanya?
Boleh je. Jangan segan atau buang masa untuk hubungi saya disini 019"4075634

Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

NOTA SANGAT PENTING :
SETIAP URUSAN JUAL BELI MELALUI BLOG ini,
AKAN DIDERMAKAN KE BADAN KEBAIKAN, AMAL KEBAJIKAN AMAL TILL JANNAH



Tuesday, 25 October 2016

LINDUNGILAH DAN RAHMATI ANAK TERSAYANG

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Dalam kehidupan seorang ibu ini, tiada yang lebih bermakna dan membahagiakan sebenarnya. Melihat anak-anak tersayang membesar dan mendapat pendidikan dan kasih sayang yang secukupnya. Selain sanggup berkorban apa sahaja demi cinta dan kasih sayang kepada anak-anak.

Itulah kehidupan saya yang serba sederhana dalam semua segi. Mempunyai anak-anak yang tidak banyak menimbulkan masalah, adalah satu REZEKI dari Allah yang tiada tolak bandingnya. Anak adalah satu anugerah dan amanah yang harus dijaga sebaik yang mungkin dari Allah yang maha esa.

Begitu jugalah dengan anak bujang saya yang seorang ini. Walaupun saya seorang ibu tunggal, tapi saya berusaha memberikan kehidupan dan didikan yang terbaik buat anak bujang dan juga sidara tersayang. Kalau nak tahu, dia dah terbiasa hidup berdikari sejak berumur 14 tahun lagi.

Ketika itu, saya baru sahaja berpisah dengan abahnya. Memang perceraian memberi impak yang besar kepada anak-anak saya. Tapi dengan sebab itu juga , saya berusaha sedaya upaya mendidik anak-anak agar tidak terasa kekurangan dan juga diabaikan. Pada peringkat permulaan memanglah susah. Namun alhamdulillah, syukur saya dan anak-anak dah dapat atasi semua rintangannya.

Perceraian ini terjadi tanpa saya bayangkan dalam kehidupan saya sebagai seorang ibu. Saya dah berusaha apa yang termampu untuk selamatkan rumahtangga ini, tapi hakikatnya, jodoh hanya sampai disitu sahaja. Saya redha dan pasrah.

Akibat daripada itu semua, anak bujang saya ini berusaha hidup berdikari dengan cara yang tersendiri. Masa umurnya 14 tahun, dia telah bekerja secara partime sebagai tukang buat air dikedai berdekatan dengan tempat saya bekerja. Memang masa memula itu dia agak kekok, tapi syukur dia belajar semuanya secara beransur-ansur.

Selesai sahaja seisi persekolahan pada hari Jumaat, petangnya sahaja dia telah bekerja. Hanya hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja dia bekerja. Hari biasa dia akan bersekolah seperti biasa. Saya selalu ingatkan dia supaya utamakan pelajaran dahulu sebelum perkara yang lain. Duit hasil dia bekerja itu, digunakan sebagai duit poket untuk belanja sekolah. Ada masanya memang saya akan bagi duit belanja, tetapi bukanlah setiap masa.

Kadang-kadang keadaan kewangan saya juga tidak mengizinkan. Tapi dia sangat faham dan jarang menyusahkan saya. Kini dia dah terbiasa hidup berdikari dan kini mengambil peranan sebagai seorang ketua keluarga kepada keluarga saya yang comel ini.

Menjaga adiknya masa saya keluar bekerja dari petang hinggalah larut malam. Dia juga dah pandai memasak untuk adiknya. Menghantar adiknya ke sekolah dulu, sebelum dia ke sekolah. Kalau seisi awal sekolah, suka tanya dulu, barang sekolah adiknya dah cukup ataupun tidak.

Macam itulah selalu sikapnya sejak dulu lagi. Ketika saya sedang menulis entri ini, dia tidak lama lagi bakal menduduki peperiksaan SPM tidak lama lagi. Walaupun peperiksaannya hanya beberapa hari saja lagi, dia tetap berusaha meluangkan masanya untuk bekerja. Semua yang dilakukan adalah atas dasar ingin menolong dan rasa tanggungjawabnya terhadap tugasnya.

Pengalamannya bekerja secara sambilan selama hampir 4 tahun telah banyak memantangkan dirinya dan mengajar dia menjadi lebih berdisplin dan bertanggungjawab. Sebagai seorang ibu, saya tidak pernah menghalang dia untuk berkawan dengan rakannya yang lain. Tapi saya berusaha memantau dan memberi nasihat apa yang patut dan yang tidak sepatutnya.

Walau dia sibuk bekerja, tapi dia juga aktif disekolah. Dia sukakan acara sukan pecut, aktif dalam badan beruniform dan sangat kreatif dalam seni khat. Jadi tidak hairanlah dia selalu menjadi wakil untuk sekolahnya untuk bertanding. Hanya DOA dan harapan yang terbaik buat anak bujang saya yang seorang ini. Dan juga semoga Allah senantiasa melindungi dan merahmati dia selalu.
Aamiin.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


Wednesday, 12 October 2016

USAHALAH SELAGI TERDAYA DAN SABARLAH SELAGI MAMPU

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Syukur hari ini, tidak ramai custumer. Jadi dapatlah luangkan sedikit masa untuk buat kerja online di facebook dan juga beberapa laman sosial yang lain. Berniaga ini memang perlu banyak bersabar. Kalau tidak sabar memang susah. Walau berniaga secara online ataupun offline, tidak banyak bezanya.

Apa pun walau susah mana sekalipun, sematkan dihati itu agar terus berusaha selagi mampu. Nak capai satu kejayaan bukanlah , semuanya perlu dilalui dengan hati yang sabar dan juga ikhlas dalam melaluinya.

Tidak akan baru sekejap diduga dah berputus asa. Kalau cepat putus asa, memang payah nak capai kejayaan.

Jadi kesimpulannya, apa sahaja dugaan walau perit mana sekalipun, mesti dilalui juga. Semua itu, memang tidak dapat dielakkan lagi. Maka, haruslah bersabar saat diuji . Kalau cepat melatah, memang tidak akan mendatangkan kebaikan, malah jadi bertambah buruklah keadaan tersebut.

Dah masuk tahun baru Islam ini, janganlah cepat lemah semangat. Kalau pun azam yang lama tidak tercapai lagi, sambunglah balik azam yang tahun lepas . Janji kita berusaha bersungguh-sungguh dan tidak cepat mengalah dan bersabarlah selagi mampu.

Hidup didunia ini hanyalah SEMENTARA, yang kekal hanyalah akhirat nanti.


Nota :
Untuk pengetahunan semua, setiap RM 10 dari produk dan juga perkhidmatan daripada blog TRAVELOG KEHIDUPAN ini akan disumbangkan ke badan kebajikan AMAL TILL JANNAH.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


Tuesday, 11 October 2016

BLOG SEBAGAI SALAH SATU IKLAN BERGERAK


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Dulu, saya memang tidak faham apa itu BLOG. Dah ada laman sosial facebook lama, tapi masa itu masih tidak kenal apa itu BLOG. Tapi bila satu hari, berkenalan dengan seorang hamba Allah di facebook, saya pulak tertarik hati untuk mempunyai sebuah blog.

Kebetulan pula, saya minat menulis dan mungkin juga dapat kongsikan semua pengalaman hidup saya diblog. Blog sebenarnya, bagaikan iklan bergerak di alam maya. Memanglah kita tidak dapat memegang iklan tersebut, tapi kita masih boleh dan juga senantiasa melihat iklan tersebut. Asalkan rajin menulis entri- entri baru yang juga dapat memberi manfaat buat semua pembaca yang singgah membaca di blog kita tersebut.


Tapi bagaimana nak pastikan, blog kita senantiasa mendapat perhatian ramai pembacanya?

Mudah sahaja, sebenarnya. Perkara yang paling utama adalah senantiasa tulis entri yang berguna dan juga terkini. Tajuk utama setiap entri juga amat penting. 

Kenapa tajuk utama setiap entri penting?

Sebab setiap tajuk entri akan menjadi satu kata kunci utama di papan GOOGLE. Apabila kita mencari satu maklumat di papan GOOGLE, secara automatik dia akan keluar pelbagai maklumat berdasarkan kata kunci daripada entri yang kita tulis tadi.

Mudah kan, macam itu.

Itulah namanya maklumat dihujung jari. Kita boleh mencari dan mendapat apa sahaja yang kita perlukan pada bila-bila masa sahaja yang kita perlukan. Contohnya, kita nak cari maklumat tentang ayam, jadi kita taipkan sahaja perkataan ayam di GOOGLE, dan akan keluarlah macam-macam maklumat tentang ayam. Jadi senanglah macam itu kan. 

Lagipun di blog, kita boleh cerita lebih lanjut lagi tentang produk, perkhidmatan, kemahiran ataupun mungkin juga pengalaman hidup yang mungkin juga jadi panduan dan pengajaran buat semua pembaca-pembaca blog.

Jadi, dah macam iklan bergerak jugalah. Yang bergerak secara automatik tanpa kita perasan. Tahu-tahu je, kita dapat call tentang produk dan juga perkhidmatan kita itu kan. Pasti seronok dan juga teruja.

Apa-apa pun blog adalah salah satu medium alternative selain daripada facebook dan juga laman-laman sosial yang lain. 

Sekarang nak belajar buat blog pun, bukannya susah. Sekarang boleh belajar secara online dan juga offline. Ada banyak cara sebenarnya. Tapi pastikan cara belajar yang mudah dan senang faham. 

Lagi best, kalau ada kumpulan sokongan sendiri, contohnya , AKADEMI BEKERJA DARI RUMAH. Bernaung dibawah kumpulan ini, banyak sangat faedahnya. Sebabnya, bila kita dah ada blog, semua ahli akademi ini akan secara automatik akan menyokong antara satu sama yang lain. 

Semua ahlinya pula, terdiri dari pelbagai latar belakang  yang berbeza. Jika ada yang nak tahu lebih lagi tentang blog atau akademi ini bolehlah hubungi saya seperti dibawah ya :
Nama: Sariah Awang Senik
No Tel : 019-4075634
Email : sariah.awangsenik@gmail.com
Facebook : Sariah Awang Senik


Nota Penting : 
Setiap pembelian produk dan juga perkhidmatan daripada blog ini, RM10 akan disumbangkan ke tabung amal kebajikan Amal Till Jannah.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

KERANAMU KU JATUH HATI

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Itulah kenyataannya. Menyesal betul kenal dia. Dah kenal,sekarang dah jatuh hati pulak. Dulu menyombong tidak nak kenal. Sekarang rasa menyesal pulak tidak beli bebanyak. Tapi biasalah manusia. Tidak kenal, maka tidak cinta. Dah kenal pulak, tidak lena tidur.

Ehemm. Sebenarnya kenal siapa ya?

Dah tentulah dengan DE' XANDRA. Salah satu wangian yang diilhamkan dari wangian yang terkenal tapi masih mampu dimiliki dengan harga yang sangat berpatutan.

Wangiannya pulak tahan lebih daripada 8 jam. Semakin berpeluh, lagilah kuat baunya. Tidak payah risau tentang halal haram. DE' XANDRA ini bebas daripada bahan kimia dan boleh terus dibawa bersolat.
Kalau nak tahu, sekarang ada tawaran yang hebat tahu.

Tawaran hebat yang macam mana ya?

Macam ini, dengan membeli sebotol minyak wangi DE' XANDRA berharga RM65 , 35ml akan dapat PERCUMA 1 botol tester 3ml.
Menarik bukan. Tawaran hebat ini berlanjutan sehingga ke hujung tahun.

Selain itu, anda juga berpeluang memenangi hadiah-hadiah yang menarik.
Jadi buat apa tunggu lagi. Jangan nanti stok dah habis baru nak order.
Mana-mana yang rasa berkenaan itu, bolehlah whatshapp di sini 019-4075634 atau email sariah.awangsenik@gmail.com


Nota tidak berkaki : 
Setiap pembelian produk DE'XANDRA, RM10 akan disumbangkan ke tabung kebajikan AMAL TILL JANNAH.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Saturday, 8 October 2016

ALAHAI ANAK IBU

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Memang cepat masa berlalu. Rasanya baru sahaja semalam melahirkan anak bujang tersayang, Muhamad Aiman Hakimi. Syukur juga dia sudah pun genap 17 tahun dan dari sehari makin matang mengharungi segala kepayahan hidup. Dia ini, memang orangnya agak pendiam dan tidak banyak bercakap kecuali hal yang penting je. 

Sejak saya dan abahnya berpisah, memang perangai jadi macam itu. Tapi
syukur semua masalah itu dapat diatasi secara beransur-ansur. Seorang yang agak pendiam tetapi kreatif dan juga aktif. Itulah anak teruna tersayang. Walaupun peperiksaan sekarang sedang sibuk siapkan diri untuk peperiksaan SPMnya namun dia masih berkesempatan bekerja secara sambilan.

Ikutkan dia memang tidak larat untuk bekerja, tapi mengenangkan suatu masa dulu juga pernah meminta tolong, maka anak bujang ini pun berusaha untuk menolong dan juga membantu apa yang patut. Biasalah kerja dikedai seperti membuat air, mencuci cawan, mengemop lantai dan juga menyusun semua barang-barang dikedai.

Kalau nak tahu, anak bujang yang seorang ini sudah bekerja secara sambilan sejak dari berumur 14 tahun lagi. Kini dah pun berumur genap 17 tahun dan semakin pandai dan juga cekap menguruskan semua hal ehwal didalam kedai tersebut.

Kadang- kadang dia pernah juga merungut letih dan juga sebagainya. Tapi kenangkan hendak balas balik apa yang orang dah tolong, itu yang dia tidak banyak cakap dan langsung terus tolong dengan seikhlas hati.

Masa budak- budak sebaya dia sibuk buat persiapan untuk SPM, dia tetap juga luangkan sedikit masa untuk membantu rakan-rakannya dikedai. Apa pun , sebagai seorang ibu, saya selalu berdoa agar niatnya itu akan memudahkan dan melancarkan lagi semua urusannya semasa memjawab soalan peperiksaan SPMnya nanti. 

Alahai, anak ibu yang seorang ini, semoga menjadi anak yang soleh dan juga berjaya dunia dan akhirat nanti.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik


Nota : Jika ada yang berkenaan untuk membeli barangan dari blog TRAVELOG KEHIDUPAN ini, setiap RM 10 akan didermakan kepada tabung kebajikan Amal Till Jannah.

RASA SEGAR MEWANGI SEPANJANG HARI

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Bila balik kampung, masa cuti umum inilah keadaannya. Terpaksa redah jem yang teruk setiap kali cuti . Tidak kiralah cuti apa. Cuti sekolah, cuti raya dan paling letih, cuti hari raya. Kalau tidak kena gaya mood penulis sendiri, alamak ke lautlah jadinya.

Dan yang penulis paling tidak gemar ialah sikap pemandu-pemandu yang suka gunakan lorong kecemasan. Hari itu, dalam tv dah diberitahu yang lorong itu hanya untuk kecemasan sahaja. Contohnya, kalau ada kemalangan dan sebagainya.

Dah namanya jem, jadi walaupun kereta kancil itu ada aircond, tapi tetap terasa bahangnya. Kebetulan pulak masa itu hujan, jadi makin bertambah teruklah jem itu jawabnya. Tapi memang sejak dah pakai si De'Xandra memang sangat berpuas hati.

Dahlah tahan lebih daripada 8 jam, bebas dari bahan kimia pulak itu. 

Kalau nak tahu sekarang, De' Xandra sekarang ada percuma 1 tester jika beli 1 botol dengan harga RM 65. Jika beli 2 botol dengan harga RM 120 dan juga jimat RM 10.

Jika ada yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang perfume De'Xandra, boleh hubungi saya Sariah Awang Senik 019-4075634 ataupun email sariah.awangsenik@gmail.com.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Sunday, 2 October 2016

SELAMAT MAAL HIJAH 1438H

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Dari Group Whatshapp
https://sariahawangsenik.blogspot.com


Masa itu emas. Emas itu kan sangat berharga dan ada masanya tidak ternilai harganya. Begitu jugalah dengan masa. Masa selama setahun itu, bukanlah lama sangat. Pejam celik dan pun setahun. Alhamdulilah, syukur Allah masa beri lagi peluang untuk menyambut tahun baru Islam atau Maal Hijrah.

Maknanya, tuhan itu masih beri peluang untuk buat amal kebajikan sebanyak yang mungkin sebagai bekalan diakhirat nanti. Ada masanya memang sangat benar, yang di dunia ini bukanlah tempat kita untuk sia-siakan masa yang ada. Benar jugalah yang hanya akhiratlah tempat rehat kita yang kekal abadi.


Selamat Menyambut Maal Hijrah 1438H buat semua rakan-rakan dan juga pembaca blog yang sangat dihormati. Semoga dengan tirai tahun baru ini, akan bertambah lagi ilmu didada, dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara sesama hamba Allah yang lain.
Aamiin.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Thursday, 29 September 2016

TEMAN SETIA PENGLIPUR LARA


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Hai, beginilah rutin harian saya. Selesai je, anak-anak ke sekolah, saya pulak sibuk melayan si bulus-bulus tersayang. Kalaupun semua kerja rumah dah siap dan kita ini sibuk dengan kerja kita sendiri, pasti si bulus ini akan berusaha untuk tarik perhatian saya.

Bukan manusia je yang nakkan perhatian. Binatang punandai nak berkasih sayang. Yang tengah duduk beriba ini namanya Tom. Dia ini kucing betina tapi sangat gilakan perhatian.

Tengoklah saya sedang sibuk draft posting untuk facebook, dia pulak sibuk cari 'pot' terbaik untuk tidurnya. Amboi, kita tengah sibuk cari idea, dia pulak menyelit nak tidur. Bukan seekor, tapi ada dua ekor lagi yang berusaha gigih nak cari perhatian saya.

Yang dua ekor lagi itu, namanya Rimau dan Nemo. Kalau nak tahu empat belas ekor kucing dirumah saya. Asalnya mereka ini hanya kucing datang. Tapi sebab kesian punya pasal, saya dan anak-anak pun kesian dan beri mereka makan. Apa pun masa saya tengah sedih ata tension, si bulus inilah yang menghiburkan hati saya yang sedang resah gelisah tu. 

Itulah gunanya bila ada kucing ini. Walau hanya sebagai kucing jalanan, tapi bila lihat muka dia yang comel dan gelagatnya yang nakal itu, secara tidak langsung hilanglah semua rasa sedih dan juga risau itu. 
Asyik fikirkan si bulus ini, hampir tidak siap semua jadual untuk posting saya esok harinya.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Monday, 26 September 2016

SELAMAT HARI JADI YANG KE 17

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://sariahawangsenik.blogspot.com

Genap sudah umur anak teruna tersayang 17 tahun hari ini. Cepat sangat masa berlalu. Rasanya baru semalam je mengandung dan lahirkan ke dunia kan.
Anak bujang yang seorang ini memang agak pendiam sikit orangnya. Dulu masa saya baru sahaja berpisah, dia terus jadi seorang yang pendiam. Agaknya tertekan dengan segala masalah yang saya hadapi ketika itu. Alhamdulillah. Keadaan beransur pulih sedikit demi sedikit dan sehinggalah sekarang  dia sudah mampu hidup berdikari dan juga mencari pendapatan sampingan untuk perbelanjaan persekolahannya.

Kalau nak tahu, anak bujang tersayang ini memang agak kreatif walau agak pendiam. Sejak dah bekerja ini, barulah dia pandai bercampur gaul dengan rakan sekerja yang lain. Dari situ, barulah ada sedikit keyakinan terhadap dirinya. Minatnya terhadap seni penulisan khat telah banyak membantu dirinya agar lebih yakin menjalankan segala rutin hariannya. 
Di samping itu, dia juga bertanggungjawab jawab menjaga adiknya yang perempuan ketika saya keluar bekerja. Maklumlah, saya bekerja shift dan terpaksa tinggalkan anak-anak sendirian dirumah. Tapi bukanlah saya tinggalkan mereka berdua tanpa sediakan makan minum yang secukupnya.

Selain dari mencari pendapatan secara sambilan, menjaga adik, dia juga banyak bantu saya menguruskan segala macam hal berkaitan dengan rumahtangga. Dia boleh juga mengemas, membasuh dan juga memasak makanan yang simple-simple. Kalau setakat nasi goreng, masak nasi dan juga nasi goreng. Tidak kisahlah apa yang dia masak. Asal ok dan sedap, saya dan juga adiknya makan je.

Kini anak bujang tersayang, Muhamad Aiman Hakimi Ahmad Roslan ini semakin bijak berdikari dan juga merancang segalanya berkaitan tentang kehidupannya sendiri. Selalunya dia akan berusaha sedaya upayanya untuk mencapai sesuatu .

Harapan saya sebagai seorang ibu, hanya doa dan juga harapan serta menerima segala kekurangan dan juga kelebihannya seadanya. Buat anak bujang tersayang, ibu ucapkan Selamat Hari Jadi yang ke-17 tahun dan juga semoga jadi anak yang soleh dan juga berjaya dunia dan akhirat.
Aamiin.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Friday, 23 September 2016

WAKTU BEKERJA

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Tiada
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Mulakan tugas seperti biasa dan juga seperti selalu. Kalau ikutkan memang dah berminat dengan kerja sekarang. Tapi sebab tanggungjawab punya pasal dan juga nak lakukan hanyalah sebab Allah yang maha esa.
Anggap saja, semua ini dugaan dan ada hikmah disebaliknya.

Kan, kalau ingat macam itu, tidaklah rasa stress kan?

Kalau asyik masalah je, memang tidak berjaya sampai bila-bilakan. Jadi daripada asyik fikir tentang masalah, baik kita cari peluang disebaliknyakan.

Apa pun memang sangat penting untuk senantiasa berfikir positif dan jangan memaksa diri untuk selalu fikirkan tentang masalah sahaja.
Usahalah untuk buang semua itu, macam kita buang dalam tong sampah itu kan.

Senang je. Bungkus dan terus buang. Habis cerita.
Jangan lama peram masalah itu kat dalam kepala dan juga hati itu kan.

Okey, saya nak stop sampai kat sini dulu. Insha Allah, akan saya share lagi satu entri yang menarik lagi ya.
Bye.


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Monday, 19 September 2016

SETIAP HARI, ADALAH HARI YANG BARU

Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Tiada
https://sariahawangsenik.blogspot.com

Alhamdulilah. Anak-anak tersayang sudah pun pergi ke sekolah. Macam itulah rutin harian saya sebagai seorang ibu yang selalu sibuk uruskan anak-anak tersayang dan juga menguruskan urusan rumah tangga.
Walau hampir lima bergelar seorang ibu tunggal, saya tidak pernah sesekali berasa menyesal. Apa yang nak dikesalkan, jika semua yang terjadi bukan kehendak.

Boleh jadi, kita memang tidak suka, tapi itulah yang terbaik buat kita dan juga anak-anak. Allah lebih tahu apa yang terbaik buat diri kita yang sebenarnya. 
Apa pun hidup perlu diteruskan seperti biasa. Kerana setiap hari, adalah hari yang baru dan perlu dilalui dengan semangat yang baru. Jika ditakdirkan hari ini kita tidak dapat hidup bahagia, esok atau lusa pasti kita dapat hidup bahagia semula.

Hargailah apa yang kita miliki dan lalui sekarang. Menyimpan dendam dan juga amarah tiada gunanya. Semua rasa itu akan hanya menyebabkan diri dan juga mental kita bertambah sakit dan merosakkan seluruh perjalanan kehidupan kita.

Jadi apa yang harus kita dilakukan ya?

Lalui semua dugaan dan hadapinya dengan tabah. Tidak perlu lari daripada masalah. Setiap masalah yang datang terselit seribu hikmah disebalik semua masalah tersebut. Ada masalah, janganlah mengeluh. Mengadulah pada Allah yang maha esa dan selalulah dekatkan diri pada yang maha esa.



Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

CAKAP BAGAIKAN SATU DOA

Teks : Sariah Awang Senik Sumber : Tiada http://sariahawangsenik.blogspot.com Amboi!! Gelap betul hujan kat luar tu. Rasa-rasanya macam...