Wednesday, 21 August 2019

CINTA AGUNG



Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Google
http://www.facebook.com/sariahawangsenik


Kita selalu di momokkan yang cinta hanya sesama makhluk tuhan.
Dalam kesibukan mencari dan mengejar erti cinta, kita semakin lupa yang cinta sejati sudah setia ada di sisi kita.

Cuma ianya makin pudar.
Layu dan di biarkan sepi.

Sementara kita masih lagi sibuk mengejar satu cinta yang entahkan kekal sampai ke mana.
Belajarlah untuk serikan kembali cinta kepada maha penciptaNya.

Nescaya cinta yang lain akan datang sendirinya.
Semai dan siramilah cinta agung kepada Allah dengan benih-benih ibadah.
Usaha dan tanamkan azam untuk tingkatkan amalan.

Lakukan semuanya hanya kerana satu cinta kepada Allah yang maha kuasa.
Bukan selainnya.
Yakinlah cinta itu makin mekar dan berseri dan harumannya mekar hingga ke syurga firdausi.


Terima kasih
Sariah Awang Senik

KISAH GHOSTWRITER YANG TELAH BERJAYA



Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://www.facebook.com/sariahawangsenik


Saya suka kerja menulis dan kerja dari rumah kerana saya boleh buat apa-apa pergerakan bebas tanpa dilihat orang lain. Suasana yang saya design untuk keselesaan sendiri bagi menghadirkan mood yang saya mahukan.

Sejak Ogos 2018, saya mula ceburi dunia Ghostwriting atau nama melayu tidak rasminya, upah menulis, di mana saya menyediakan khidmat servis menulis bagi pihak pelanggan tanpa dikreditkan nama saya.

- Puan Arina Amin.

Nak tahu bagaimana Puan Arina seorang surirumah yang membina  kerjaya ghostwriter boleh dapatkan ebook Ghostwriter : The Confessions.

==============

Sila letak link ini untuk tahu maklumat lebih lanjut http://upahmenulis.onpay.com/order/form/ebookconfess/Sariah1974

Atau boleh dapatkan ebook tentang kisah ghostwriter ini dengan harga yang paling menawan iaitu pada harga RM 50. Harga asal adalah RM 79.
Tawaran bermula dari 15 Ogos sehingga ke 31 Ogos 2019.


Sekian Terima Kasih

Tuesday, 20 August 2019

GHOSTWRITER


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://www.facebook.com/sariahawangsenik


Seorang penulis biografi yang dikenali dengan gelaran 'The Ghost' diminta oleh mantan Perdana Menteri Inggeris Adam Lang untuk meneruskan menulis biografi dirinya.

Sebelunmya penulis awal buku biografi Lang mati. Mayatnya dijumpai dipesisiran pantai.

The Ghost yang tidak tahu apa-apa bersetuju menjadi penulis biografi Lang kerana bayarannya lumayan.

Namun kejadian demi kejadian aneh berlaku hingga membuatnya menyingkap rahsia yang ada dalam lingkungan politik mantan Perdana Menteri itu.

Apakah yang sebenarnya terjadi? Berjayakah The Ghost memyelesaikan penulisan biografi itu.

Filem Ghoswriter ini dibintangi oleh Ewan McGregor dan Pierce Bronsonan.

Tapi jika anda ingin tahu kisah pengakuan 17 orang yang menjadikan ghoswriter sebagai kerjaya mereka, anda boleh dapatkan ebook Ghostwriter : The Confessions.

Promosi Raya Merdeka sehingga 31 Ogos 2019. Sila klik ini untuk maklumat lanjut http://upahmenulis.onpay.my/order/form/ebookconfess/Sariah1974


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

UKHUWAH KEKAL HINGGA AKHIRNYA


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://www.facebook.com/sariahawangsenik

Agaknya ramai yang dah dalam process nak tidur.
Kak Long pun sama lah jugak macam rakan yang lain.
Cumanya tak sah kalau tak taip posting sebelum nak tidur ini.

Kejadian hari ini Kak Long cuti.
Dah kerja pagi sampai malam dengan rehat yang tak menentu, bila cuti macam ini memang Kak Long akan lupakan soal kerja seketika.

Kerja memang tak akan pernah habis.
Namun sibuk macam mana pun, tetap Kak Long akan luangkan masa dengan rakan-rakan dalam aliran yang sama.

Iaitu rakan-rakan yang minat berniaga.
Mereka banyak berniaga secara offline.
Ada seorang yang juga bergerak berniaga secara online.
Kebanyakan berniaga makanan dan juga pakaian dan juga beg.

Kak Long banyak bertukar-tukar fikiran tentang selok belok perniagaan yang mereka sedang usahakan.
Potensi mereka sangat besar dalam perniagaan ini.

Dalam masa yang sama Kak Long juga memasarkan produk makanan mereka.
Ini adalah satu amal jariah Kak Long. Bukan nak kaut keuntungan sangat tapi lebih kepada raih pahala disana nanti.

Mereka juga sangat berminat dengan produk Kak Long dan tahu Kak Long adalah seorang penulis. Kalau nak tulis surat atau apa-apa, maka Kak Long akan usahakan untuk membantu apa yang termampu.

Harapannya agar ukhuwah ini kekal erat sampai ke akhirnya.
Mohon doa juga dari semua rakan fb untuk doakan Kak Long dan rakan-rakan niaga Kak Long yang lain ya.

#SrikandiInspirasi
#SICircle
#Circlebidadari


Sekian Terima Kasih
Sariah Awang Senik

Monday, 19 August 2019

WAVEYOURSCENT SALE DEXANDRA 2019



Teks: Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Dari Group Telegram
http://www.facebook.my/sariahawangsenik


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Assalamualaikum & salam bahagia

Saya nak kongsi berita gembira ni😀

Benda boleh jimat buat apa bayar lebih?

De’xandra sekarang ada SALE tau.

Ada 3 pakej menarik untuk di grab dari 19/8/19 hingga 19/9/19

Berminat ?

Klik saja di link ini ya http://sariahdexandratpg.wasap.my


Sekian
Sariah Awang Senik

Sunday, 18 August 2019

KENANGAN DI HARI RAYA AIDILADHA


Teks : Sariah Awang Senik
Sumber : Koleksi Peribadi
http://www.facebook.com/sariahawangsenik



Alhamdulilah. Dah pun selesai seminggu anak-anak menghabiskan cuti di rumah bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidiladha. Tahun ini seperti tahun-tahun yang sebelum saya dan anak-anak tidak pulang ke kampung. 

Saya memberi peluang kepada anak-anak pulak untuk meraikan Hari Raya Aidiladha bersama dengan keluarga sebelah abahnya. Walau telah lama berpisah, saya tetap memberi kebebasan kepada anak-anak untuk mengenali semua ahli keluarga besar sebelah abahnya.

Namun tahun ini ada sedikit kejutan atau memang Allah telah aturkan sebegitu cantik kejadiannya. Secara umumnya saya dan bekas suami telah agak lama berpisah. Sejak kami berpisah, belum pernah lagi kami bercakap secara berhadapan. Selama tempoh itu juga saya agak sibuk dengan urusan kerja, anak-anak, perniagaan dan juga aktiviti penulisan saya.

Apa pun saya tetap juga berusaha memberikan satu kehidupan yang terbaik buat anak-anak tersayang. Syukur jugalah kepada Allah anak-anak makin sibuk dengan pembelajaran dan juga mencapai cita-cita mereka.

Hari raya Aidiladha pada tahun ini jatuh pada hari Ahad. Memandangkan saya tidak dapat bercuti dan kini bekerja di sebelah pagi maka saya membuat keputusan untuk masuk agak lewat sedikit iaitu selepas menunaikan solat Hari Raya Aidiladha. Tuhan sahaja yang tahu bagaimana teruja hati ini nak menunaikan solat hari raya Aidiladha dengan anak-anak tersayang.

Menjelangnya pagi raya Aidiladha, saya dah sabar-sabar nak kejutkan anak-anak dan mengajak mereka bersolat hari raya Aidiladha.

Secara kebetulan, anak dara sedang uzur dan hanya saya dan anak bujang sahaja yang pergi bersolat hari raya Aidiladha. Kata anak teruna dia akan menghantar abahnya dulu ke masjid untuk bersolat hari raya aidiladha sebelum kembali semula ke rumah dan mengambil saya untuk ke masjid pulak.

Dengan penjelasan anak bujang itu, saya menyuruh anak bujang selesaikan apa yang terpenting dahulu dan mengalah kerana tidak mahu menyusahkan anak bujang nan seorang ini.
Setelah selesai dia menghantar abahnya ke masjid, dia terus menjemput saya pula untuk masjid berhampiran untuk tunaikan solat hari raya Aidiladha. Buat pengetahuan semua di daerah ini ada dua buah masjid . Satu masjid yang agak lama dan dah berusia hampir 100 tahun. Juga ada sebuah masjid baru yang berdekatan dengan sebuah sekolah rendah agama dan juga balai polis.

Kebiasaannya saya selalu ke masjid yang baru. Kerana kedudukannya berdekatan dengan jalan raya dan kawasan perumahan. Masjid yang lama pula berhadapan dengan lampu isyarat dan juga jalan besar menghala ke pekan. Jujur sejak menetap di daerah ini memang saya tidak pernah bersolat di masjid lama ini.

Tapi itulah kuasa Allah dalam mengerakkan hati manusia termasuk anak bujang saya ini. Dia membawa saya bersolat hari raya Aidiladha di masjid lama dan masjid yang sama bekas suami bersolat hari raya Aidiladha. Perasaan gementar pada hari itu hanya Allah yang tahu. Kata anak bujang dia malas berulang alik dari masjid baru dan juga masjid yang bersejarah itu. 

Dalam hati saya berdoa agar bekas suami tidak salah faham ataupun mengesyaki apa-apa. Masjid kan tempat bersolat dan niat saya hanyalah untuk bersolat hari raya sahaja dan tidak lebih dari itu. Ajaibnya kuasa Allah dari mula bersolat raya hinggalah selesai, tidak Allah nampakkan bekas suami di hadapan saya. 

Mungkin sebab terlalu ramai dan juga setelah selesai, saya mesti balik awal ke rumah untuk bersiap-siap pergi kerja. Kalaupun bekas suami nampak, biarlah. Rumah Allah, semua orang berhak untuk bersolat di masjid lama tersebut. 

Sempat juga anak bujang bertanya, sama ada saya ok ataupun tidak. Dalam selamba dan hati berdebar-debar, saya kata ok dan terus mendiamkan diri sahaja. Bukan marah, sebaliknya agak terkejut dengan apa yang dilakukannya. Anak bujang pulak hanya tersenyum dan mungkin juga hatinya berkata akan sesuatu.

Itulah satu kenangan yang paling saya tidak sangkakan. Agak terkejut dan saya berusaha berfikir hanya yang bebaik sahaja. Dan dalam masa yang sama tidak mahu menyusahkan anak bujang tersayang.

Balik ke rumah saya ceritakan pada anak dara pula. Dia pun hanya tersenyum dan katanya apa yang berlaku adalah di luar jangkaan. 

Segala apa yang kongsikan ini, adalah satu kejutan dan kenangan di hari raya Aidiladha. Mungkin juga Allah sedang aturkan sesuatu dan berdoa semoga hanya yang baik untuk saya dan anak-anak tersayang.

Sekian
Sariah Awang Senik

HANYA KERANA 10 SEN

KERANA SEPULUH SEN Semoga Allah ampunkan segala kekhilafan diri ini. Ya Allah kurniakanlah kesabaran dalam menghadapi insan-insan ini. Kemun...